Praktische informatie

Breakoutrun (6).jpeg

Je kunt onderstaande onderwerpen bekijken om de informatie te vinden waarnaar je op zoek bent.

Veelgestelde Vragen

Zorg dat je genoeg gesport hebt in de gevangenis, zodat je niet uitgeput raakt tijdens je ontsnapping. Houd er rekening mee dat:

 • Er in delen van het parcours gezwommen moet worden. Heb je geen zwemdiploma? Zorg dan dat je deze hindernissen passeert.
 • Je 'the sizzler' moet vermijden als je last hebt van hartklachten (of pacemaker) en/of epilepsie. Dit zal op het evenement zelf ook gecommuniceerd worden bij de hindernis.
 • Je hindernissen tegenkomt die hoog zijn. Heb je hoogtevrees? Dan kun je deze hindernissen het beste passeren.
 • Je in een bosrijk gebied loopt, daarom is het verstandig om na de run te controleren of je niet door een teek gebeten bent.

Je staat op het punt een stevige sportieve uitdaging aan te gaan. Een onvergetelijke ervaring en goed voor je gezondheid! Een goede voorbereiding is het halve werk. En daarbij hoort ook dat je blessures en andere lichamelijke ongemakken probeert te voorkomen. Lees daarom onderstaande tips

Jouw voorbereiding:

 • Zorg voor een goede lichamelijke conditie. Begin niet ongetraind aan dit evenement. Is er iets wat de organisatie of de EHBO moeten weten voor het geval er iets gebeurt? Zorg dan dat dit bekend is. Vertel het bijvoorbeeld aan je sportmaatje of stop een (gelamineerd) briefje in je broekzak.
 • Zorg dat je ingeënt bent tegen tetanus (deze prik is 10 jaar geldig).
 • Plak open wonden voorafgaand aan het evenement goed af zodat er geen water of modder in kan komen.
 • Draag sportschoenen met goed profiel en bij voorkeur een strakke, lange broek en een shirt met lange mouwen.

Wanneer doe je niet mee?

 • Als je een afweerstoornis hebt of zwanger bent.
 • Als je ziek bent op de dag van het evenement. Ben je verkouden of heb je diarree? Dan kunnen andere deelnemers ook ziek worden!

Tijdens het evenement:

 • Houd je mond zoveel mogelijk dicht onder water en slik geen water of modder in. Drink voldoende water tijdens de run. Door de inspanning droog je snel uit.
 • Wees extra alert bij hartklachten en epilepsie. Bij twijfel, passeer het onderdeel.

Na het evenement:

 • Spoel jezelf meteen af met schoon (leiding) water doe droge kleren aan.
 • Spoel wonden zoals schaafwonden uit met schoon water, was ze met zeep en ontsmet ze. Ga naar de EHBO als de wond diep of erg vies is. Controleer je hele lichaam op teken en haal deze er zo snel mogelijk uit met een tekenpincet.
 • Soms komen griepachtige klachten of braken en diarree voor. Krijg je binnen een maand na het evenement klachten waarmee je naar de huisarts gaat? Vertel de huisarts dan dat je hebt meegedaan aan dit evenement.

Bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daarvan, plaats. Wijzigen naar een hogere afstand kan, met de voorwaarde dat het actuele verschil in prijs tussen beide afstanden wordt voldaan.

Doorgeven wijzigen afstand

 • Neem contact op voor het wijzigen van je afstand. Let op: het wijzigen is enkel mogelijk wanneer er nog plek is.

Door jezelf in te schrijven voor Breakout Run ga je akkoord met de Algemene voorwaarden. Schrijf je meerdere deelnemers in? Zorg dan dat iedere deelnemer bekend is met de algemene voorwaarden.

Bij de Family & Rookie Run is het verplicht dat er één begeleider per drie boeven (6 t/m 12 jaar) meeloopt. Bij de categorie Young Gangsters (12 t/m 18 jaar) mag er een begeleider per kind mee lopen, maar dit is niet verplicht. De begeleiders dienen zich op dezelfde manier als de kinderen in te schrijven en dus in het bezit te zijn van een geldig deelnameticket.

Auto

Met de auto is het gevangenisterrein gemakkelijk te bereiken en er is genoeg plek om je vluchtvoertuig te parkeren. Het adres voor het navigatiesysteem is Boslaan 49. Volg vanaf hier de borden naar de parkeerplaats. Heb je een parkeerticket besteld bij jouw inschrijving, dan ontvang je deze direct na betaling per mail. Het is milieuvriendelijker om het ticket digitaal te laten zien op het evenemententerrein. Printen is ook een optie. Heb je niets ontvangen? Check ook je spambox. Heb je ook daar niets ontvangen, neem dan contact op met de organisatie door het contactformulier in te vullen.

Heb je geen parkeerkaart besteld? Je kunt deze ook nog op de dag zelf aanschaffen (€ 10,- pin only).

Openbaar vervoer

Het is nog te vroeg om iets over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer te zeggen. Plan jouw reis hier.

Fiets

Kom je op de fiets, dan is er een gratis, onbewaakte fietsenstalling beschikbaar. Er lopen natuurlijk heel wat criminelen rond op het terrein, dus zet hem goed op slot!

De betaling vindt plaats door middel van iDeal. Pas na het voldoen van de betaling is jouw deelname definitief en ontvang je direct per mail de tickets.

De inschrijving van een celblok sluit zodra de limiet bereikt is. Indien de celblokken nog niet uitverkocht zijn, is het ook mogelijk om op de dag zelf in te schrijven op het evenemententerrein. Zorg dat je op tijd aanwezig bent!

Er is een afspoelpunt op het terrein waar je na de run met warm water gratis kunt douchen. Hier zijn ook omkleedruimtes aanwezig.

Onderweg bij de diverse hindernissen en bij de finish staan beveiligingscamera’s opgesteld. Vergeet dus niet te lachen! Alle beveiligingsbeelden kun je na afloop van de Breakout Run terugvinden op onze social media kanalen (Instagram/Facebook).

De tickets voor de Breakout Run op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2024 zijn vanaf 22 september 2023 online te koop, klik hier om je in te schrijven!

Bekijk voor meer informatie over het wijzigen van jouw inschrijving de algemene voorwaarden.

Voor een succesvolle uitbraak is de juiste kleding belangrijk. Zorg er in ieder geval voor dat je op sportschoenen loopt met genoeg grip. Verder is het aan te raden om zoveel mogelijk strakke kleding te dragen en geen accessoires om te doen waar je mee kunt blijven haken. Je kleding wordt op verschillende plekken op het parcours nat, daarom is het slim om sneldrogende kleding aan te trekken. Meer informatie over kleding kun je hieronder vinden.

Bovenkleding

Eerste en belangrijkste tip: geen katoen! Je blijft nat en koud, wordt twee keer zo zwaar en overal gaat zand e.d. inzitten. Dit geldt niet alleen voor je shirt, maar ook voor broek en sokken. Draag in de zomer alleen een t-shirt, dus geen los of open hangende vesten o.i.d. Liefst een wat strakker t-shirt, zodat je nergens achter blijft hangen en welke niet gaat lubberen als een jurk. Helemaal in thema deelnemen? Bestel dan jouw Breakout run shirt bij aanmelding of op locatie.

Schoenen

Doe je aan je eerste obstacle run mee, trek dan lekker je hardloopschoenen aan. Als je na die eerste keer vaker mee gaat doen, dan is het van belang om eens te investeren in goede schoenen. Schoenen moeten niet te zwaar zijn, veel grip bieden en snel water afvoeren als je door de modder gegaan bent. Het is niet toegestaan om schoenen met noppen/spikes te dragen. 

Broek/shorts

In principe is je hardloopbroek prima geschikt voor obstacle running. Kort in de zomer, lang en warm in de winter. Toch zien we in de zomer vaak langere tights tot over de knieën. De reden is dat je tijdens het tijgeren of bij andere obstakels nogal eens met je knieën de grond raakt. Vaak zitten daar steentjes, gruis of andere scherpe dingen in. Ben je dus een beetje gehecht aan je huid en geen fan van schaafwonden trek dan iets aan tot over je knieën. Of draag kniebeschermers.

Sokken

Laat je katoenen sportsokken maar thuis! Je sokken worden namelijk nat en drogen niet meer op. Blaren en schuurplekken zijn niet iets waar je op zit te wachten. Het dragen van teensokken is een aanrader. Doordat je teensokken draagt krijg je veel minder snel blaren tussen je tenen omdat deze niet langs elkaar kunnen schuren.

Er wordt ook wel eens gelopen met compressiesokken of compressietubes. Een voordeel is dat deze direct je huid beschermen bij bijvoorbeeld touwen. Verder beschermt het tegen blessures en ga je er sneller van herstellen.

Handschoenen

Handschoenen dragen we niet alleen tegen de kou, maar ook voor de grip en de bescherming van je huid. We merken overigens dat niet iedereen het hier mee eens is en toch liever met blote handen loopt. Eenvoudige fitness-handschoentjes zijn niet altijd voldoende omdat ze glad worden als ze nat worden. Zorg ervoor dat je dus handschoenen hebt met veel grip als je ervoor kiest om handschoenen te dragen.

The Last Man Standing is de categorie voor de sterkste, snelste en best getrainde criminelen. De crimineel die de grootste afstand heeft afgelegd, wint een geldprijs van €1000! The Last Man Standing categorie kent geen vaste afstandslimiet.

Op 11 mei 2024 start The Last Man Standing om 10.00 uur na de gezamenlijke warming-up waarna je tot 15.00 uur de tijd hebt om zoveel mogelijk rondes af te leggen. De crimineel die om 15.00 uur de grootste afstand heeft afgelegd wint de geldprijs. Elke ronde is 14km lang en dient zo vaak mogelijk én correct te worden afgelegd. Alle spelregels voor de Last Man Standing kun je hier terugvinden.

Tijdens de Last Man Standing wordt gewerkt met tijdregistratie. Je kunt een tas bij de doorkomsttent neerleggen om zodoende de nodige energie tot je te nemen tijdens de run. Bij het ophalen van het startbewijs krijg je alle informatie die je op de dag nodig hebt. De prijsuitreiking vindt plaats na de laatste start rond 16.00 uur.

Voor de leeftijdslimieten gelden de volgende minimale leeftijden op de dag van het evenement:

 • 2KM | Family | vanaf 6 jaar
 • 4KM | Rookie | vanaf 6 jaar
 • 5KM | Junior | vanaf 12 jaar
 • 5KM | Trained | vanaf 18 jaar
 • 9KM | Advanced junior | vanaf 12 jaar
 • 9KM | Expert | vanaf 18 jaar
 • 14KM | Master | vanaf 18 jaar
 • Last Man Standing | vanaf 18 jaar

Ben jij uit handen van de politie gebleven, dan wacht jou een unieke Breakout Run medaille bij de gevangenispoort. Naast een medaille krijg je ook een drankje én kun je achteraf een persoonlijke foto als bewijsmateriaal vinden online.

Je kunt een parkeerkaart toevoegen als product aan jouw bestelling in de webshop. Heb je geen parkeerkaart besteld? Je kunt deze ook nog op de dag zelf per pin aanschaffen voor € 10,- (pin only).

Bekijk hier de starttijden van de verschillende celblokken. Je dient minimaal een half uur voor je starttijd aanwezig te zijn op het terrein om je startbewijs op te halen. Het is een stukje lopen van de parkeerplaats naar de ingang, dus wees op tijd. 

Indien jij toch niet wilt of kunt deelnemen op zaterdag 11 of zondag 12 mei 2024, dan vindt er geen restitutie van het inschrijfgeld plaats. Hiervoor verwijzen wij naar de algemene voorwaarden.

We bieden alle individueel ingeschreven deelnemers de mogelijkheid om hun inschrijving over te dragen aan iemand anders. Voor de overdracht zelf brengen wij €8,- administratiekosten in rekening. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen. Neem contact met ons op door het sturen van een mail met de volgende informatie:

 • Jouw naam en bevestigingsnummer.
 • De naam en het e-mailadres van degene die jouw startbewijs gaat overnemen.

Er is een gratis garderobe aanwezig waar je per persoon maximaal één rugzak kunt opbergen. Let wel: dit is op eigen risico. 

Natuurlijk is er genoeg te beleven voor het publiek. Wil je het terrein van de IJzeren Man betreden om de sfeer optimaal te proeven? Zorg dan dat je een entreebewijs tot het IJM Strandbad koopt. Dit kan online via de webshop of ter plekke aan de kassa à € 8,25 p.p. (0-4 jaar gratis toegang).

Voor de 'kleinere' toeschouwers zijn er genoeg leuke activiteiten te vinden. Na je ontsnapping heb je natuurlijk honger. En ook als bezoeker krijg je zin in wat lekkers wanneer je iedereen zo actief bezig ziet. Op het foodplein is een divers aanbod, dus voor ieder wat wils!

Op het terrein geldt pin only.

Toiletten kun je vinden binnen de gevangenispoorten.

Voor deze editie worden er speciale Breakout Run T-shirts ontworpen. Deze kun je voor €25,- bestellen bij jouw online inschrijving, € 15,- voor kids t-shirts. Tijdens het Breakout Run weekend worden de t-shirts, mits voorradig, ook verkocht. Klik hier voor meer informatie en het design van het t-shirt.

Onderweg zijn voldoende drankposten geplaatst om het vochtgehalte aan te vullen. Na de finish ontvang je een drankje. Ook kun je op het evenemententerrein gebruik maken van afspoelpunten, kleedruimtes en een garderobe (max. 1 tas per persoon, op eigen risico).

De vluchtroutes om uit te breken zijn 2 km, 4 km, 5 km, 9 km, of 14 km lang. Het parcours zal naast het ruwe zandterrein ook door water en bos geleid worden. De meer dan 55 hindernissen die geplaatst gaan worden, zijn uitdagend maar voor iedereen met een portie doorzettingsvermogen te behalen. Het aantal hindernissen wisselt per afstand.

De Breakout Run kan niet bestaan zonder de vele vrijwilligers die elk jaar meehelpen bij de organisatie. Op 11 & 12 mei 2024 is alle hulp van harte welkom. Uiteraard verdien je hiervoor een beloning.

Als handlanger kan je verschillende taken invullen, uiteindelijk is je hoofddoel de voortvluchtigen aan te moedigen in hun vluchtpoging en hen veilig over de hindernissen helpen. Ben jij de handlanger die wij zoeken? Meld je hier aan.

Wil je in de buurt overnachten voor of na de Breakout Run? Dat kan! Met de kortingscode VUG-BREAKOUT kun je met korting verblijven in het Van der Valk Hotel Vught. Boek je overnachting via https://www.valkverrast.nl/acties of via de hotelwebsite + /acties. Meer informatie kun je vinden via hun website

 

Wil je na het zwoegen, bijkomen in de stad? Je kunt ook verblijven in het nieuwe hotel The Den in Den Bosch!