Grootste openluchtgevangenis telt 8.000 deelnemers tijdens 6e Breakout Run

Breakoutrun (14).jpeg

Nieuws

Grootste openluchtgevangenis telt 8.000 deelnemers tijdens 6e Breakout Run

zondag 3 juni 2018
De Maashorst vormde dit weekend de grootste openluchtgevangenis van Nederland tijdens de zesde editie van de Breakout Run. 8.000 deelnemers werden opgesloten en uitgedaagd om via extreme hindernissen hun uitweg te vinden zonder daarbij in handen van de politie te vallen.
 
Om kwart voor elf op zaterdagochtend gingen de echte fanaten onder de ‘uitbrekende criminelen’ van start om tot vier uur zoveel mogelijk rondes af te leggen waarbij ze in de tweede ronde een autoband als extraatje en in ronde vier een zandzak moesten meezeulen. Uiteindelijk liepen slechts een aantal diehards een vier rondes. De winnaar legde uiteindelijk niet minder dan 38 kilometer af.

 Naast deze fanatiekelingen was de Breakout Run voor het gros vooral een wedstrijdje samenwerken en gezelligheid generen. Maar ook voor hen was het bikkelen, rennen en kopje onder. Buiten de gevangenispoort wachtte hen een pittige vluchtroute waarbij in totaal 48 hindernissen op hun pad kwamen. 15 hiervan waren dit jaar nieuw toegevoegd aan het parcours.
 
'Zo gaaf!'
De meeste ‘gevangenen’ hebben het zwaar, maar toch blijven ze lachen. "Dit is zo gaaf!", zegt één van de 'criminelen'. "De echt tot in de detail uitgewerkte gevangenissfeer, de opgebouwde adrenaline, het hele terrein met echt supergave en hele afwisselende obstakels. Het was hard werken, maar tegelijkertijd ook zo genieten. Ik ben er volgend jaar sowieso weer bij!”
 
Even na half 7 gingen in drie groepen zo’n vijfhonderd ‘Young Gangsters’ tussen twaalf en vijftien jaar het parcours op. De zaterdag werd traditioneel afgesloten met een unieke Night Run waar getrainde criminelen met enkel een hoofdlamp de uitdaging aangingen. “Dit is iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan en wat de Breakout Run zo uniek maakt. Omdat het ’s avonds was gaf het je nog meer een kick.”, zegt een ‘gedetineerde’.

Vliegende sloopkogels
Zondag om tien uur zijn de eerste zware jongens alweer gestart. Ze startten zwemmend en moesten daarna drijfnat het strand op en het bos in, waar onder meer een wegafsluiting, 200 barriers en een blokkade van autobanden wachtten. Niet veel later vlogen de sloopkogels op het dak van de gevangenis hen om de oren.
 
Om half vier is het de beurt aan de ‘boeven’ tussen zes en elf jaar. Speciaal voor de 800 jonge sportievelingen is er een aangepast parcours van 2 of 4 km. “Ik vond het echt heel leuk en helemaal niet eng”, zegt een stoere ‘boef’.
 
Succesvolle uitbraak
De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie: “De sfeer was echt geweldig en alle deelnemers kwamen ontzettend enthousiast over de finish. Uiteraard dankzij alle vrijwilligers en partners die allemaal een mooie bijdrage hebben geleverd. Dit was de grootste gevangenisuitbraak in de geschiedenis en dat is zeker een mooi compliment. Volgend jaar komt er wederom een vernieuwd parcours met weer nieuwe obstakels.”, zegt Martijn van der Laar, organisator van de Breakout Run.