Weersverwachting en kledingtips

Breakoutrun (3).jpeg

Nieuws

Weersverwachting en kledingtips

zondag 2 juni 2019

Vandaag wordt het zonnig en erg warm. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar 31 of 32 graden. De zuidenwind waait matig, windkracht 3 of 4.

De belangrijkste boodschap bij warm weer is: pas je tempo en kleding aan (korte broek en top/shirt). Zorg dat je met voldoende vocht in je lichaam start. De organisatie heeft extra maatregelen getroffen. Pas je ambitie aan, staar je niet blind op je doel, maar luister naar je lichaam.

Houd in verband met de zomerse temperaturen rekening met het volgende:

  • Eet en drink voldoende voordat je aan de run begint (min. ½ liter water). 
  • Neem een flesje water of bidon mee. 
  • Draag luchtige kleding. 
  • Doe een goed ventilerende pet of hoofdband op. 
  • Smeer je goed in met zonnebrand. 
  • Ken je eigen grenzen, het is geen wedstrijd. 
  • Krijg je steken in je zij of word je duizelig? Ga wandelen en drink water totdat het zakt.

De weersverwachting wordt verzorgd door het Ed Aldus en dagelijks voorzien van een update.

Kledingadvies

Voor een succesvolle uitbraak is de juiste kleding belangrijk. Zorg er in ieder geval voor dat je op sportschoenen loopt met genoeg grip. Verder is het aan te raden om zoveel mogelijk strakke kleding te dragen en geen accessoires om te doen waar je mee kunt blijven haken. Je kleding wordt op verschillende plekken op het parcours nat, daarom is het slim om sneldrogende kleding aan te trekken. Meer informatie over kleding kun je hieronder vinden.

Schoenen

Doe je aan je eerste obstacle run mee, trek dan lekker je hardloopschoenen aan. Als je na die eerste keer vaker mee gaat doen, dan is het van belang om eens te investeren in goede schoenen. Schoenen moeten niet te zwaar zijn, veel grip bieden en snel water afvoeren als je door de modder gegaan bent. 

Broek/shorts

Naast schoenen is kleding de volgende stap. In principe is je hardloopbroek prima geschikt voor obstacle running. Kort in de zomer, lang en warm in de winter. Toch zien we in de zomer vaak langere tights tot over de knieën. De reden is dat je tijdens het tijgeren of bij andere obstakels nogal eens met je knieën de grond raakt. Vaak zitten daar steentjes, gruis of andere scherpe dingen in. Ben je dus een beetje gehecht aan je huid en geen fan van schaafwonden trek dan iets aan tot over je knieën. Of draag kniebeschermers.

Sokken

Laat je katoenen sportsokken maar thuis! Je sokken worden namelijk nat en drogen niet meer op. Blaren en schuurplekken is niet iets waar je op zit te wachten. Een aanrader zijn teensokken. Doordat je teensokken draagt krijg je veel minder snel blaren tussen je tenen omdat deze niet langs elkaar kunnen schuren.

Er wordt ook wel eens gelopen met compressiesokken of compressietubes. Een voordeel is dat deze direct je huid beschermen bij bijvoorbeeld touwen. Verder beschermt het tegen blessures en ga je er sneller van herstellen. 

Bovenkleding

Eerste en belangrijkste tip: geen katoen! Je blijft nat en koud, wordt twee keer zo zwaar en overal gaat zand en andere zooi inzitten. Dit geldt niet alleen voor je shirt, maar ook voor broek en sokken. Draag in de zomer alleen een t-shirt. Liefst wel wat strakker, zodat je nergens achter blijft hangen en welke niet gaat lubberen als een jurk. 

Handschoenen

Handschoenen dragen we niet alleen tegen de kou, maar ook voor de grip en de bescherming van je huid. We merken overigens dat niet iedereen het hier mee eens is en toch liever met blote handen loopt. Eenvoudige fitness-handschoentjes zijn niet altijd voldoende omdat ze glad worden als ze nat worden. Zorg ervoor dat je dus handschoenen hebt met veel grip als je ervoor kiest om handschoenen te dragen.

Advies van de GGD

Je staat op het punt een stevige sportieve uitdaging aan te gaan. Een onvergetelijke ervaring en goed voor je gezondheid! Een goede voorbereiding is het halve werk. En daarbij hoort ook dat je blessures en andere lichamelijke ongemakken probeert te voorkomen. Lees daarom onderstaande tips

Jouw voorbereiding:

  • Zorg voor een goede lichamelijke conditie. Begin niet ongetraind aan dit evenement. Is er iets wat artsen moeten weten voor het geval er iets gebeurt? Zorg dan dat dit bekend is. Vertel het bijvoorbeeld aan je sportmaatje of stop een briefje in je broekzak.
  • Zorg dat je ingeënt bent tegen tetanus (deze prik is 10 jaar geldig).
  • Plak open wonden voorafgaand aan het evenement goed af zodat er geen water of modder in kan komen.
  • Draag sportschoenen met goed profiel en bij voorkeur een strakke, lange broek en een shirt met lange mouwen.

Wanneer doe je niet mee? 

  • Als je een afweerstoornis hebt of zwanger bent. 
  • Als je ziek bent op de dag van het evenement. Ben je verkouden of heb je diarree? Dan kunnen andere deelnemers ook ziek worden!

Tijdens het evenement:

  • Houd je mond zoveel mogelijk dicht onder water en slik geen water of modder in. Drink voldoende water tijdens de run. Door de inspanning droogje snel uit.

Na het evenement:

  • Spoel jezelf meteen af met schoon (leiding) water doe droge kleren aan.
  • Spoel wonden zoals schaafwonden uit met schoon water, was ze met zeep en ontsmet ze. Ga naar de EHBO als de wond diep of erg vies is. Controleer je hele lichaam op teken en haal deze er zo snel mogelijk uit met een tekenpincet.
  • Soms komen griepachtige klachten of braken en diarree voor. Krijg je binnen een maand na het evenement klachten waarmee je naar de huisarts gaat? Vertel de huisarts dan dat je hebt meegedaan aan dit evenement.

En het belangrijkste van alles: heel veel plezier en succes met de uitdaging!